El 16 de maig se celebra el dia internacional de la Celiaquia

Dijous, 12 de de maig de 2022 a les 00:00

Cada any, les associacions nacionals de celíacs d'arreu del món utilitzen aquest dia com una oportunitat per conscienciar el públic sobre la malaltia celíaca i altres problemes relacionats amb el gluten.

La celiaquia és un trastorn multisistèmic de base autoimmune permanent en individus genèticament predisposats, induït per la ingesta de gluten que provoca una atròfia de les vellositats de l’intestí prim que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments.

La malaltia celíaca afecta a l’1/357 (0,28 %) de la població adulta i l'1/71 (1,40 %) dels infants. El 75% dels pacients segueixen sense diagnosticar i a Catalunya es tarda una mitjana de 7 anys en diagnosticar a un adult celíac. 

La simptomatologia de la malaltia celíaca és molt variada, i va des de la forma clàssica fins a les formes mono o asimptomàtiques, la qual cosa dificulta el diagnòstic. Els pacients asimptomàtics són aquells que, malgrat no manifestar simptomatologia específica, internament presenten atròfia de les vellositats intestinals. 

Atès que la celiaquia té implicacions molt importants per a la salut, el diagnòstic precoç definitiu té una importància extrema.

Darrera actualització: 12.05.2022 | 12:53